Reizen met een Diplomaten paspoort? Goed om te weten
Voorafgaand kun je onzekerheid voelen, omdat je iets anders gaat doen dan de kudde: alleen een andere beweging maken. Hieronder deel ik het proces wat hier voor ons bij kwam kijken. Jouw proces kan anders verlopen, daarom is het belangrijk dat je staat.
Dat vraagt om goede voorbereiding, moed en emotie regulatie. That’s it. Ik gun dat ieder mens in zijn/haar kracht gaat staan. In je recht. Zodat je in vrijheid kunt (blijven) leven. Door je emoties te blijven reguleren voel je haarfijn aan wat voor jou wel of niet resoneert, welke kant je op wilt en met wie. En belangrijk, blijf je in je hart, ook als een situatie je wellicht triggert.
De onzichtbare training, is het omgaan (of juist ‘negeren’) van de (angstige) mening van anderen. Het is interessant om te reflecteren op jezelf, wat doet dit proces met je? Het is nogal, dat je overtuigingen die jij, je ouders en misschien wel je hele familie anders blijken te zijn dan je geleerd hebt. Dit doet iets met je, afhankelijk van je referentiekader. De een merkt angst op, de ander is nieuwsgierig en gaat alles tot de bodem uitzoeken, het kan ook zijn dat je boosheid ervaart en de ander vlucht en steekt zijn kop in het zand.
Zelf kwam ik in de laatste jaren alle bovenstaande emoties wel tegen bij het onderzoeken van alle materie (Het is veel!), je emoties zijn een soort signaleringssysteem, het geeft je feedback waar je staat. Het maakt dus dat dit pad erg waardevol is omdat je oude overtuigingen gaat los laten. Overtuigingen die je vertellen dat er een externe autoriteit zou zijn. Dit betekend dus ook dat je volledig verantwoordelijkheid gaat nemen voor jezelf. Goed om te weten dat het dus niet even een “paspoort” aanvragen is, je bewustzijn groeit en als je wilt maak jezelf ook een enorme groeispurt. Op dit moment voel ik me iedere dag zelfbewust en sterk, er is echt wat veranderd, ook de mensen om me heen die dit doen merken dat ze krachtiger in hun schoenen staan.
Bijzonder om te zien hoe iedereen het beter weet. Je moet het zelf doen, ontdekken en je wapenen met kennis en wijsheid. Let op projecties van anderen. Het valt me op hoe meer ik weet en begrijp hoe steviger is sta, die overtuiging straal je uit met je
energie en neemt de ander mee. Dit is dus belangrijk wanneer je, in het nu in een gesprek terecht komt met een ambtenaar, of andere medewerkers die het “oude systeem” dienen. Dat zijn ook gewoon mensen, de kunst is om trouw te blijven aan jezelf, niet in je “fictie persoon” te stappen. (Door je te legitimeren met je oude paspoort, “stap” je als het ware in je “fictieve persoon”.) Door vanuit je levende mens staat te blijven communiceren, ben je zolang je geen contract hebt met iemand,enkel bij het plegen van een strafbaar feit “beroofd” worden van je vrijheid. Zie het menselijke in de ander en blijf kalm, duidelijk en vriendelijk.
Mijn ervaring met het reizen met het paspoort (DPP)
– Vooraf KLM gebeld, om aan te geven dat we reizen met een DPP, dit konden ze niet meer aangeven gaven ze aan. Dit voelde spannend, voor tickets van meer dan 1000 euro voelt het toch als een risico. Maar goed, geld of vrijheid? Een makkelijke keuze voor ons. We kozen ervoor om ons netjes te kleden en te visualiseren vooraf dat het goed zou gaan.
– Als je aankomt op Schiphol, kun je naar je incheckbalie voor je bagage. Daar aangekomen vertelde we de dame dat we een dpp hebben, we zwaaide met het doorzichtig mapje. Hierin zat de gesprekshandleiding én het paspoort. Ze vertelt ons vriendelijk dat we dan naar de gate (priority lane) bij de ingang te gaan. (Waar businessclass en diplomaten ook reizen.)
– We komen aan tonen ons paspoort aan een vriendelijk uitziende medewerker (gesloten nog steeds), we mogen doorlopen en wachten op onze beurt om de ruimbagage in te checken. Dit doen we met onze Nederlands paspoort. Die we dus gebruiken als reisdocument, niet om ons mee te identificeren.
– De dame aan de Bali vraagt, heb je een COVID paspoort of negatieve PCR. Antwoord: Nee, we reizen als diplomaat dus zijn vrijgesteld van restricties. Hier geven we het DPP en de getekende gesprekshandleiding. Deze wordt door de medewerkster nauwkeurig bekeken. De dame noteert wat in het systeem en wenst ons een prettige vlucht.
– We hebben dus 2 paspoorten laten zien bij de check in.
– Nadien is enkel je Nederlandse paspoort nodig, daarmee gaat het poortje open richting de check van de handbagage. Je gebruikt het als reisdocument, het andere paspoort kan weer in je tas.
– In Suriname volgt hetzelfde proces. Bij aankomst staan medewerkers bij een tafeltje voor het extra controleren van alle papieren en COVID toestanden. Hier tonen we wederom het DPP en de gesprekshandleiding. Deze persoon is iet wat verbaasd en ontwetend, maar na een duidelijk maar vriendelijke toelichting van ons recht op reizen zonder restricties wens hij ons een fijn verblijf.
– Bij de immigratie weer het NL (of welke staat je ook staat ingeschreven) paspoort tonen als reis document. Daarmee wordt wederom de administratie geregeld die geregeld moet worden.
– Ik deed een dansje toen ik buiten stond en de palmbomen naar me lachen. Het voelt ongelofelijk goed om vrij te reizen, zoals je recht is om dit recht ook te benutten en geen concessies te doen ten kosten van mijn vrijheid. Een dansje is dus wel op zijn plaats.
Succes met je reis, you got this!
~Jaliseeia (volledige naam bij mij bekend)
Volg voor de gesprekshandleiding deze link.
Je kunt het Diplomatiek paspoort toepassen nádat je jouw Erfrechtelijke documenten verstuurd hebt naar de TrustBelastingdienst. Voor meer informatie volg je deze link.
Disclaimer
Het Diplomatiek paspoort geldt niet als vervanging van het ID van overheidswege, want het wordt niet door de legale fictie erkend.