Juridisch dood of levend binnen het Nederlands rechtssysteem
Het issue juridisch dood of levend bezien in relatie tot het vervallen van de ‘natuurlijk persoon’ en dit in relatie tot 1. orgaandonatie, 2. euthanasie, en 3. het vervallen van een niet beneficiair onder voorrecht van boedelbeschrijving aanvaardde Cestui Que Vie geboorte Trust nalatenschap.
“Een natuurlijk persoon is een menselijk individu dat, behoudens gebleken handelingsonbekwaamheid, in juridische zin drager van rechten en verplichtingen is.[1]
Een natuurlijk persoon kan zelfstandig in het rechtsverkeer optreden, en vormt daarmee, net als zijn juridische tegenhanger, de rechtspersoon (een abstracte juridische entiteit, bijvoorbeeld een vereniging), een rechtssubject.
Volgens artikel 6 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens heeft ieder mens het fundamentele mensenrecht om als (natuurlijk) persoon erkend te worden: een staat mag dus geen onderscheid maken tussen menselijke individuen in het al of niet toekennen van de juridische status van natuurlijk persoon.
Begin en einde van de status van ‘natuurlijk persoon’
Het zijn van een natuurlijk persoon vangt algemeen aan met het levend en levensvatbaar geboren zijn van een individu (meer specifiek bij de geboorteaangifte: zie hiervoor de pagina ‘Geboorte Trust‘). Het zijn van een natuurlijk persoon eindigt met het overlijden. Vroeger eindigde die ook met de burgerlijke dood.
Het overlijdenscriterium dat thans gehanteerd wordt, is de hersendood. De natuurlijke persoonlijkheid houdt pas op te bestaan wanneer alle levensfuncties volledig en onomkeerbaar uitgevallen zijn en de betrokkene geen teken van leven meer geeft. Iemand die zich jarenlang in een comateuze toestand bevindt, kan zijn natuurlijke persoonlijkheid gedurende al die jaren behouden. Een klinisch dode patiënt daarentegen, die verkeert in een vegetatieve staat en die in leven gehouden wordt met mechanische en chemische middelen, behoudt zijn natuurlijke persoonlijkheid niet.”
Bron: Wikipedia
Echter…
Hersendood en hartdood ofwel ‘klinisch dood’ is niet dood
Wat is er de reden van dat een ‘klinisch dood’ iemand zijn/haar natuurlijk persoon niet behoudt? Heeft dit met orgaanroof te maken? Besef echter dat een levend mens van vlees en bloed onder Publiekrecht valt, waaronder de Mensenrechten vallen! En ook Strafrecht valt onder Publiekrecht! De natuurlijk persoon valt onder Privaatrecht waaronder het Burgerlijk Wetboek (inclusief familierecht1 en erfrecht) valt! Jij bént een levend mens van vlees en bloed met mensenrechten en je hébt een natuurlijk persoon waar je vrij gebruik van mag maken op momenten dat jij dat WILT (wilsverklaring)2.
Voor onderscheid Publiekrecht vs Privaatrecht binnen de opbouw van het Recht verwijs ik je naar pagina ‘Principes vs Wetten‘ (zie daar de afbeelding ongeveer halverwege de pagina).
1Het personen- en familierecht gaat over het recht dat zaken regelt die te maken hebben met familie en kinderen, zoals echtscheiding, geboorte, afstamming en kinderbescherming.
2 Naast de Mens (voornaam) als Notabel Sui Juris kan de mens gebruikmaken van zijn/haar juridisch instrument persona op (achternaam) het civiel burgerrecht, privaatrechtelijk te betreden. De persoon (natuurlijk persoon) vind je dus ook in jouw mensenrechten terug.
We stappen die even van boven naar beneden door op die persoon nu het ook persoonlijk wordt:
Overwegende, dat het van het grootste belang is, dat de rechten van de mens beschermd worden door de suprematie van het recht, opdat de mens niet gedwongen worde om in laatste instantie zijn toevlucht te nemen tot opstand tegen tirannie en onderdrukking:
Art 3 UVRM : Eenieder heeft het recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van “zijn” persoon.
Art 6 UVRM : Eenieder heeft, waar hij zich ook bevindt, het recht “als” persoon erkend te worden voor de wet.
Art. 1 GW Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
93 GW Bepalingen van verdragen en van besluiten van volkenrechtelijke organisaties, die naar haar inhoud een ieder kunnen verbinden, hebben verbindende kracht nadat zij zijn bekendgemaakt.
(Je hebt vast wel eens van de UVRM gehoord.) en het werd wereld wijd bekent gemaakt.
94 GW Binnen het Koninkrijk geldende wettelijke voorschriften vinden geen toepassing, indien deze toepassing niet verenigbaar is met een ieder verbindende bepalingen van verdragen en van besluiten van volkenrechtelijke organisaties.
Nu gelden de mensenrechten alleen voor mensen niet voor natuurlijk personen en rechtspersonen in privaatrecht (privaatrecht is geen publiekrecht).
Hoe stappen jij en ik nu van uit ons publiekrechtelijk menselijk recht in dat privaatrecht?
Burger wet Boek 1, titel 1, artikel 1. zeg maar even dat recht van de de mens om zijn juridisch instrument te gebruiken het juridisch rechtssubject aan te nemen “de persoon” zo beschreven in art 3 en 6 UVRM.
Boek 1 Titel 1. Algemene bepalingen Burgerwetboek Artikel 1:1 BW
1. Allen die zich in Nederland bevinden, zijn “vrij” en “bevoegd” tot het genot van de burgerlijke rechten. (Zo we ook in die uvrm aangaande het juridisch rechtssubject persona zien).
2. Persoonlijke dienstbaarheden, van welke aard of onder welke benaming ook, worden niet geduld.
~Michael van Leeuwen (schrijver van het boek ‘Ken uw recht’)
‘Juridisch leven’ en ‘juridisch dood’
In dit stuk staat iets over ‘juridisch leven’ en ‘juridisch dood’. Er wordt (vanuit rechtsfilosofisch standpunt) antwoord gegeven op de vragen: Wanneer is een natuurlijk persoon juridisch dood? Wanneer is een natuurlijk persoon juridisch geboren? In leven? Welke criteria legt de wetgever aan, hoe komt hij daaraan en welke rechtsgevolgen treden in. Kunt u misschien ook zeggen welke recente publicaties omtrent dit onderwerp we kunnen raadplegen?
Bron: Uitvaart.nl
Het blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn om bovenstaande vragen te beantwoorden, blijkt uit het uitgebreide antwoord. Duidelijk is dat iemands rechten niet ophouden na het fysieke overlijden.
Euthanasie
Wat dit onderwerp betreft is het ook zinvol om te kijken wat er rondom euthanasie juridisch geregeld is: “Euthanasie is in mijn optiek het tot stand laten komen van een hersendood.” lees ik op deze pagina.
Verder lees ik daar “Ja, er is spanning tussen de donorregistratie en artikel 11 van de Grondwet. Maar de tekst van artikel 11 zegt zelf al meteen “behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen”. En de wetgever heeft in 2018 beslist dat de Wet op de orgaandonatie per 1 juli 2020 beperkingen mag stellen aan het in artikel 11 bedoelde (grond)recht op onaantastbaarheid van het lichaam. Dus juridisch is er geen strijd.
We kennen in Nederland geen rechter die de wetten aan de Grondwet toetst, zoals bijvoorbeeld in Duitsland het Bundesverfassungsgericht doet.”
Wees dus zelf heel helder in je wilsverklaring!
Nieuwe wet orgaandonatie vanaf 1 Juli 2020
Vanaf 1 Juli 2020 is IEDEREEN DONOR TENZIJ JE GEREGISTREERD STAAT MET EEN NEE!
Op 1 juli 2020 komt de nieuwe donorwet. Deze wet is voor mensen in Nederland vanaf 18 jaar die ingeschreven zijn in een Nederlandse gemeente. In het nieuwe Donorregister vult u in of u na uw overlijden (let op: je bent dus NIET overleden, je bent ‘hersendood’ ofwel levend) wel of geen organen en weefsels aan een patiënt wilt geven. Voorbeelden van organen zijn een nier of longen. Voorbeelden van weefsels zijn huid of bloedvaten. Als u uw keuze invult, weet uw familie, partner of vriend(in) of u wel of niet orgaandonor wilt worden.
Lees meer… (volg onderstaande link voor deze doorlink).
“Als u opnieuw niets invult, komt bij uw naam ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ te staan. Hierover krijgt u weer een brief.”
Dus ze gaan er dan vanuit dat je akkoord gaat terwijl je geen akkoord hebt gegeven.
De gewijzigde regelgeving is dat iemand die zijn/haar nee! niet registreert, in het donorregister staat aangewerkt als ‘geen bezwaar’. Eenieder moet nu dus actie ondernemen om zijn/haar NEE kenbaar te maken. Ik vind dat de omgekeerde wereld en agressief naar het leven toe.
Toestemming met betrekking tot kinderen
In het Donorregister kunt u uw keuze invullen als u:
12 jaar of ouder bent
Staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente: zelf medische keuzes mag of kunt maken.
Jonger dan 12 jaar
Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet kiezen. De arts vraagt de ouder(s) of voogd om te kiezen. Als ze beiden iets anders kiezen, dan worden de organen niet gedoneerd.
Waarom de wet het onmogelijk maakt om bij voorbaat een nee te registeren in het donorregister bij kinderen jonger dan 12 jaar weet ik niet: goede vraag aan de wetgever. Heel belangrijk dus dat de keuze voor jouw kind helder is bij de voogd(en) voor het geval jij er zelf (of de vader) niet meer bent (is). En dat je een voogd(en) kiest, die ook werkelijk beschikbaar is.
De onduidelijkheid in de wetgeving is er volgens mij niet zonder reden, maar dan kan ik alleen maar speculeren. Probeer het zo goed mogelijk te regelen.
Van 12 tot 16 jaar
Kinderen van 12 tot 16 jaar mogen hun keuze in het Donorregister invullen. Als ‘ja’ is ingevuld door het kind, kunnen de ouder(s) of voogd toch kiezen de donatie niet door te laten gaan. Als de ouders of de voogd niet bereikbaar zijn, dan kan donatie wel doorgaan. Als ‘nee’ is ingevuld door het kind moeten de ouder(s) of voogd hier naar luisteren. Dan gaat de donatie niet door.
Vanaf 16 jaar
Jongeren van 16 jaar of ouder mogen zelf kiezen. Alle jongeren ontvangen na hun 18e verjaardag een brief. Dan wordt gevraagd of ze hun keuze willen vullen in het Donorregister.
Propaganda programma op scholen
Het donorprogramma voor scholen is er al. En natuurlijk via het officiële kanaal: van de Nederlandse Transplantatie Stichting.
Uit: ‘Orgaandonatie‘ (Hersendood en hartdood)
Leer meer…
Wees dus, nogmaals, zelf heel helder in je wilsverklaring!
Het wijzigen van de wet orgaandonatie was reden om de in private Erfrechtelijke documenten in 2018 aan te scherpen.
Voorbij orgaandonatie vanuit een besef wat de oorzakelijkheid van ‘ziekte’ is
Dr. Ryke Hamer is de grondlegger van German New Medicine en hij ontdekte een 5-tal biologische natuurwetten die van toepassing zijn op de oorzakelijkheid van ‘ziekte‘. German New Medicine biedt heldere inzichten over de oorzakelijkheid van ‘kanker van binnenuit’, omdat GNM ALLE onbalans (‘ziekte’) ziet als een bio-logisch gevolg van een plotseling ervaren emotioneel trauma wat een inslag geeft in de hersenen en de plaats van de inslag correspondeert met een orgaan en/of weefsel waar de onbalans zich uit. En dat kan ook met ‘kanker’ (celgroei) zijn. De onbalans is de HELINGSFASE van het lichaam en een gevolg van het zelfhelend vermogen van het lichaam. GNM heeft een verklaring voor de aanwezigheid van bacteriën en schimmels in geval van ‘ziekte’. Het zijn deze mechanismes die het zelfhelend vermogen ondersteunen in het weer in balans komen: zo ruimen tuberculose bacteriën overtollige cellen in de longen (long’kanker’) op. Dat er tuberculose bacteriën aangetroffen worden, verwijst er dus naar dat het lichaam long’kanker’ cellen aan het opruimen is: deze bacterie dient dus NIET bestreden te worden met antibiotica, maar juist ondersteunt in haar werk.
Bekijk in relatie tot orgaandonatie ook eens de pagina ‘Voorbij orgaandonatie‘.
Wat gebeurt er met een niet beneficiair aanvaardde Cestui Que Vie geboorte Trust nalatenschap
Een niet beneficiair onder voorrecht van boedelbeschrijving (inclusief de achternaam) Cestui Que Vie geboorte Trust vervalt na de dood aan de staat!